3+1 érdekesség a rózsáról

Rózsa

Február 15. Különösen hideg hétfő reggel, pont Valentin-nap után. Ahogy elnéztem, minden virágárus vörös rózsás termékekkel hirdette magát a szerelem ünnepén. Talán épp ezért is terveztem el, hogy megosztok veletek 3+1 érdekességet a rózsáról. Látni fogjátok, ez a virág több, mint egy Bálint-napi ajándék!

1. Ezer éves a világ legidősebb élő rózsája

A Wildesheimi Rózsa, vagy másnéven az Ezeréves Rózsa háborúkat, de még bombázást is túlélt a wildesheimi katedrális tövében. A második világháborúban a szövetséges bombázás teljesen leborotválta, eltűnt minden föld feletti része. Gyökerei azonban tovább éltek, és így a növény ismét kisarjadt. Mára elbokrosodott, és évente egyszer, május környékén csodálatos, rózsaszín virágokkal várja a templom látogatóit.

2. A rózsa a legősibb virág

Az archeológusok még 35 millió éves rózsakövületet is találtak, így a világ legősibb virágjának számít. Mára a rózsa (rosa) nemzetség mintegy 150 fajt számlál, nemesítését nagyjából 5000 évvel ezelőtt kezdték el, valószínűleg Kínában. A Római Birodalom idején a Közel-Keleten termesztették nagy mennyiségben. A középkortól kezdve pedig egyre népszerűbbé vált Európában is.

3. Színenként eltérő jelentés

Rózsák

Előző, Valentin-napi blogunkban a vörös rózsát dicsőítettem, most írnék a többi színről is. Mindegyik eltérő jelentéssel büszkélkedhet. A fehér rózsa a szimpátia jele, de szimbolizálhat spiritualitást, tisztaságot, ártatlanságot is. A sárga rózsa a barátság jelképe. A rózsaszín az eleganciát hivatott reprezentálni. A narancssárga rózsa pedig a lelkesedés jelképe, épp ezért érdemes például ballagásra ilyet ajándékozni (vagy bármilyen gratulációhoz).

3+1. Nem csak a szerelem, hanem a háború és a politika jelképe is

Igen, most jön a hidegzuhany! A csodálatos rózsák bizony az örök szerelem mellett ilyen halandó, földi dolgok jelképei is. 

A 15 századi Angliában a York és a Lancaster család háborúzott egymással a hatalomért. A Yorkok jelképe a fehér, a Lancastereké pedig a vörös rózsa volt. Emiatt nevezte el az utókor ezt a háborút a Rózsák Háborújának.

Azért még egy ilyen tény se vegye el a kedvedet legősibb virágunktól! 

Válogass kedvedre webáruházunk rózsái közül! 


Megjegyzés megosztása