3+1 érdekesség a tulipánról

Vörös tulipán

Kiemelt kép: Valeria Boltneva; Pexels

A tulipán a tavasz talán legkáprázatosabb virága. Gyerekkorom egyik nagy élménye, mikor a Balatonon egy ismerősöm nyaralójában először láttam virágzó tulipánokat. Az út két oldalára ültette őket szép sorban, sokféle színben.

Ebben a blogban a tavasz érkeztének örömére 3+1 érdekességet osztok meg veletek a tulipánról. 

1. A tulipán a magyar népművészet kedvelt motívuma

Ha jártál már skanzenben, vagy foglalkoztál picit a magyar népművészet remekeivel, akkor biztos láttad már, hogy a tulipán nagyon sok helyen felbukkan. A mennyasszonyok például a tulipános ládába gyűjtötték ruháikat, melyeket magukkal vittek a házasságba.

Tulipán fa széken

Sokan magyar eredetűnek tartják, pedig az Oszmán Birodalomból került hazánkba, és nem csak a nemesség, hanem az "egyszerű" nép is gyorsan átvette. 

2. A tulipán a nőiesség szimbóluma

Ezért is ajánlom például nőnapra. Ne felejtsd el! Március 8. Ez a szimbólum dominál egyébként a népművészetben is. A nőiesség mellett a termékenységet, a szerelmet és a férfi nő kapcsolatot is jelképezte (vörös színben).

Esetleg válaszd ezt az aranyos csokrot:

 

 

3. Rózsaszínben szerelmi vallomás

Legalábbis egyes források szerint a rózsaszín tulipán szerelmi vallomást jelent. Tudom, ezt már Valentin-nap előtt is leírhattam volna. Bár azt mondják, sose késő szerelmet vallani.

Rózsaszín tulipánok

A tulipán eltérő színeinek más és más jelentése van. Ha érdekel, melyiknek mi a jelentése, akkor olvasd el Nagy Jucó cikkét a Virágot Egy Mosolyért oldalról.

3+1 Dekoltázsdísz is volt

Bizony, az a tulipán, mely többek között az anyaság, nőiesség, őszinteség és fehér színben még a keresztény erkölcsök szimbóluma is...

Franciaországban XIV. Lajos, a Napkirály uralkodása alatt udvari virággá vált. Ekkoriban nagyon népszerű lett a hölgyek körében, akik mélyen kivágott dekoltázsukat díszítették a növénnyel. Vajon mit kívántak kifejezni ezzel a viselettel?

Tulipánok többféle színben

Alesia Kozik fotója a Pexels oldaláról

Források és további érdekességek:

Németné Wéber Gabriella: A tulipán mint női szimbólum, Kreatív Café

Nagy Jucó: A tulipán szimbolikája, szimbólumrendszere, Virágot Egy Mosolyért


Megjegyzés megosztása