Anyák napja 2021 - milyen virággal lepem meg édesanyámat?

2021-ben anyák napja május 2-án vasárnap lesz. Az Amante Del Flor nagyon különleges csokrokat állított össze az édesanyák tiszteletére. Ezt a blogot is nekik szentelném, bemutatom, honnan indult ez az ünnep, milyen különleges múlt áll mögötte. A cikk végén pedig elárulom, hogy én mivel fogom édesanyámat meglepni!

Az anyák napjának eredete - szomorú történet egy nagy ünnep mögött

Mint annyi minden más, az anyák napja is az Egyesült Államokból indult. Fontos szerep jutott benne Woodrow Wilson elnöknek is, ő rendelte el 1914-ben, hogy május második vasárnapja anyák napjaként legyen ünnep (minden országban máskor tartják ezt a napot, nálunk május első vasárnapja).

Természetesen anyák napja mögött is áll egy erős nő. Anna Jarvis kezdeményezte azt a mozgalmat, melynek célja volt egy olyan nap dedikálása, mely során az édesanyákat ünneplik. 

Az első ünnep

 

Anyák napja 2021

Amerika első anyák napi ünnepségét 1908-ban tartották meg, ekkor Jarvis megboldogult édesanyja tiszteletére 500 fehér szegfűt küldött szülővárosa metodista templomába (édesanyja tevékenyen részt vett a gyülekezet életében).

Egyébként az ötlet Anna Jarvis édesanyjától származik. Érdekesség, hogy ő másként álmodta meg ezt a napot, mint ahogy mi ma ünnepeljük. Az anyák napját nem egy adott személy édesanyjának felköszöntésére szánta, hanem egy olyan napnak, mikor az édesanyák nehézsorsú társaikért tevékenykednek.

Szomorú történet a nagy ünnep mögött

És hogy mi a szomorú történet az ünnep között? Jarvis édesanyja 13 gyermeket szült, de közülük csak 4 érte meg a nagykorúságot. Ebben az időszakban ez egyáltalán nem volt egyedi eset az Appalache régióban. A gyermekhalandóság mögött főként fertőzések álltak.

Az idősebb Jarvis már az 1850-es években jótékonykodott, édesanyákat világosítottak fel a fertőtlenítés nagy szerepéről. Ezeket az eseményeket Anyák Napi Munkaközösségnek nevezték.

Mikor ünnepeltek először anyák napját Magyarországon?

Az első ünnepséget 1925. március 8-án tartották, hivatalossá tétele a Magyar Vöröskereszt nevéhez fűződik, az ötlet pedig Petri Pálnétól származik (egy államtitkár felesége volt). Abban az időben még összekötötték a hagyományos Mária-tisztelettel is.

Milyen virággal lepem meg édesanyámat 2021-ben?

Virágkötő csapatunk nagyon különleges csokrokkal készült. Tulipán, nárcisz, rózsa sokféle színben kapható, csodálatos virágkölteményként. Az én kedvencem, melyet anyukámnak vinni fogok:

Rózsaszín rózsa fehér dobozban

Miért ezt a csodálatos virágot választom? Azért, mert a rózsaszín rózsa az őszinte tisztelet jele. Másrészt pedig édesanyám nagyon szereti a fehéret és halvány rózsaszínt.

Te mivel fogod meglepni édesanyádat és mamáidat idén?

Anyák napi kollekciónk

Források és további érdekességek az ünneppel kapcsolatban:

nlc: Mikor van 2021-ben anyák napja?

Time Magazine: The surprisingly sad origin of Mother's Day


Megjegyzés megosztása